Enkle hjemmelagde kjøttkaker

Hjemmelagde kjøttkaker er noe av det beste jeg vet, og det vekker gode minner fra barndommen. Disse kjøttkakene smaker bedre enn dem du kjøper ferdige i butikken, og er helt uten konserveringsmidler og andre tilsetninger.

Det er enkelt å lage, og tar ikke så lang tid. Dersom man vil ha et kjapt måltid, så kan disse kjøttkakene stå i kjøleskapet noen dager. Til deg som er alene, eller dere som er to: lag opp en stor porsjon og frys ned i ønsket mengde. Da har du flere middager fremover. Fort og greit å varme opp.

Oppskrift: Jeg plusser på en halv oppskrift til vår familie på fem. Da har vi middag i to dager + litt “kvess” til de som sniker litt i grytene:)

1 kg karbonadedeig

5 ss potetmel

3 dl melk

2 gule løk

2 brødskiver

2 fedd hvitløk

1/2 – 1 rød chili finhakket

1 ts muskat

1 ts ingefær

1 ts pepper

Rapsolje og margarin til steking

Buljong til koking

Skål med vann til forming av kjøttkakene

 

Tilbehør:

Brun saus

Poteter

Ertestuing

Tyttebærsyltetøy

 

Fremgangsmåte:

Skrell og fres løken i olje. Den skal ikke brunes, bare mykes litt. Legg brødet i en stor bolle, ha i melk, hvitløk og alt av krydder. Når løken er myk og melken har trukket inn i brødet, ha i karbonadedeigen og alt eltes godt sammen, slik at saltet binder godt.

Kok opp en stor gryte med to liter buljongvann.

Dypp en spiseskje i vann, så er det bare å forme fine runde små kaker. Jeg blander margarin og olje ca 50 – 50 i panna når jeg steker. Stek kakene på høy varne 1-2 minutter på hver side. De skal ikke gjennomstekes, kun få en gyllen brun steke skorpe. Deretter legges kakene i gryten med buljongvann, her skal de få koke noen minutter. De synker til bunnen i det du legger dem i vannet, og vil flyte til overflaten når de er ferdig kokt. Jeg bruker denne smakfulle buljongen til å lage saus av etterpå.


Godt med god hjelp på kjøkkenet.

Erterstuingen lager jeg a`la Hellstrøm:

En pose frosne grønne erter

litt smør, salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

Kok opp saltet vann, ha i ertene, gi dem et oppkok.

Hell av vannet, kjør stavmixeren noen runder rundt, og smak til med litt smør, salt og pepper.

Hvorfor gjøre det vanskelig, når det kan gjøres så lett. Og det er såå godt!

 

Sausen er også enkel:

4 ss margarin

5 ss mel

Buljongvann fra gryta

Pepper

evt:

Brunost

Tyttebær

Smelt margarinen i stekepannen som du nettopp har stekt kjøttkakene i, uten å vaske den. Ha i melet. Rør godt på sterk varme til det er blitt veldig brunt, nesten svart.

Spe på med buljongen fra kjøttkakegryta til ønsket konsistens. Smak til med pepper, og gjerne en skive brunost eller to. Jeg har også litt tyttebær oppi.

La sausen koke litt for å binde seg. Vips ferdig:)

Serveres med en god klatt tyttebærsyltetøy til.

Kos deg!

 

#kjøttkake #tyttebær #erter #kjøtt #saus #brunsaus #potet #margarin #hvitløk #chili #olje #steke #erterstuing

#oppskrift #middag #middagstips #lunsj #lunch #mellommåltid #mat #mattips #sunn #sunt #sunnere #sunnhverdag #bedre #bedrehverdag #god #godt #smart #smartevalg #tips #lurt #hverdag #hverdagsmat #blogg #fest #hjemmelaget #heimelaga #sukkerfri #sukkerfritt #utensukker #naturlig #glutenfri #glutenfritt #utengluten #utenmel #melkefri #melkefritt #utenmelk #LCHF #lavkarbo #suntfett #fett #protein #kosthold #suntkosthold #sunnerekosthold #slank #slankere #allergi #allergivennlig #livsstil #deilig #kos

 

Ostekake med STOR O!!

Dette er visst blitt min signaturkake.. Min “nye” svigerinne spurte om jeg kunne bake min fantastiske ostekake til deres bryllup. det er jo klart at jeg kunne jo ikke si nei til det.

Dette er en oppskrift jeg hadde fra lenge før jeg ble sukkerfri. Jeg har derfor prøvd meg frem til nye kombinasjoner, og etter flere prøvinger, så kan jeg si meg fornøyd med smaken. Det er jo viktig at de som ikke er sukkerfri, også synes den er god, så det krever en balanse mellom søtt og syrlig for at alle skal like kaken. Min erfaring er at vi sukkerfrie synes at ting fort kan bli for søtt, mens de som spiser sukker jevnlig, er litt mer tolerante til sukker, og krever med søtt for at ting skal smake “godt”. Helt sukkerfri er den jo ikke, da jeg bruker Gjende kjeks i bunnen. Dette kan selvsagt byttes med en annen type kjeks, uten sukker, dersom du ønsker det.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke sukker/melis, da må du gange opp mengden med 5.

 

Oppskrift:

Første lag:

3/4 pakke Gjende kjeks

50 gr smør

1 ts kanel

Smelt smør og knus kjeksen. Bland godt sammen og legges i bunnen av formen. Ikke trykk for hardt, da vil bunnen bli for kompakt. Bunnen kan stekes 5 minutter på 150 grader. Anbefales.

 

Andre lag:

3 egg

4 – 5 familie pakker Philadelphia ost, jeg bytter gjerne ut litt med annen smaksatt kremost, for en litt annerledes smak

40 gr. stevia “sukker”

1/2 ts salt

1/2 ts ekte vanilje

1/2 lime eller sitron, presset saft

Alt blandes sammen og helles over bunnen. Stekes i 30 minutter på 190 grader. Avkjøl litt, dryss kanel over.

Mmmm, dette er så godt…

3. lag:

2 beger rømme

2 ts stevia “sukker”

0,5 ts salt

1 ts ekte vanilje

resten av kjekspakken knuses og spares

 

Alt utenom kjeksen, blandes og helles over forrige lag. Stekes på 200 grader i 5 minutter. Strø over den knuste kjeksen og sett til kjøling. Bør stå i kjøleskap i 3-4 timer.

Nytes best med friske bær

 

#ostekake #kake #rømme #kanel #vanilje #nyt #kjeks #ost #selskap

#oppskrift #lunsj #lunch #mellommåltid #mat #mattips #sunn #sunt #sunnere #sunnhverdag #bedre #bedrehverdag #god #godt #smart #smartevalg #tips #lurt #hverdag #hverdagsmat #blogg #fest #party #hjemmelaget #heimelaga #sukkerfri #sukkerfritt #utensukker #søtt #suntsøtt #søtning #naturlig #naturligsøt #glutenfri #glutenfritt #utengluten #utenmel #melkefri #melkefritt #utenmelk #sukrin #LCHF #lavkarbo #kosthold #suntkosthold #sunnerekosthold #slank #slankere #allergi #allergivennlig #livsstil #deilig #kos

 

Stoppe aldring?

 

Alle typer mat du spiser, forårsaker biokjemiske reaksjoner i kroppen din. Noen matvarer trigger aldringen, mens andre matvarer bidrar til å bekjempe aldring.

Spiser du feil mat regelmessig, kan du se og føle deg 10 år eldre enn din virkelige alder! 

Ved å spise riktig mat, over tid, kan du fort se 5-10 år yngre enn din virkelige alder. Når vi snakker om aldring, er det ikke bare rynker i huden eller hvor tykt håret ditt er. Vi snakker også om faktorer som du ikke kan se, for eksempel hvor godt organene dine fungerer, og om leddene er optimale.


Jeg er sikker på at du er enig i at dette er mye viktigere enn bare hvordan du ser ut på overflaten.

La oss avklare en enkel biokjemi i kroppen din:

Hvis det er for mye sukker i kroppen, kan  protein molekyler krysse-link med sukker molekyler. Når denne kryssbinding prosessen har skjedd, blir de nye sukkerproteinene kalt avanserte glycation sluttprodukter (AGEs). Den menneskelige kroppen gjenkjenner ikke AGEs som normalt,og vil produsere antistoffer som forårsaker betennelse i indre organer og i huden. Da fremskyndes aldringsprosessen i kroppen din, og over tid vil dine organer, ledd og hud bli eldre en de egentlig er. AGEs bryter ned collagen, og dermed elastiteten i huden. Jo mer sukker du spiser, enten behandlet eller naturlig, desto flere AGEs blir produsert.

 

Så med det sagt, hva er en av de største faktorene som øker produksjonen av AGEs inne i kroppen din?

Hvete (ja, til og med “hel hvete”) 

Her er et lite kjent faktum som ikke blir nevnt av de massive markedsføringskampanjene fra de gigantiske matvareselskapene som ønsker deg til å tro at “hel hvete” er sunt for deg. Faktum er at hvete inneholder en svært uvanlig type karbohydrat (som ikke finnes i andre matvarer) kalt Amylopectin-A, som i noen tester hever blodsukkeret HØYERE enn selv rent sukker.

Dette betyr at hvete-baserte matvarer som brød, bagels, frokostblandinger, muffins og andre bakevarer ofte fører til mye høyere blodsukkernivå enn de fleste andre karbohydratkilder.


Jo høyere gjennomsnittlig blodsukkernivået er over tid, jo flere AGEs dannes inne i kroppen, noe som gjør at du eldes raskere. Hvete hever blodsukkeret MYE høyere enn havre, og dette vil igjen føre til raskere aldring hvis du spiser hvete ofte.

Du har sikkert også hørt om de potensielle helseskadelige effekter av gluten. Et annet problematisk stoff som finnes i hvete, som kan føre til betennelse i fordøyelsessystemet, og er enda en grunn til å redusere eller eliminere hvete- baserte matvarer i kostholdet ditt. Kroppen din vil takke deg ved senere aldring og du vil se yngre ut!

Å miste kroppsfett er vanligvis en annen morsom bivirkning av å eliminere eller redusere hvete i kosten!

Hvete er bare en av flere matvarer som trigger dannelsen av AGEs, jeg vil komme med flere innlegg om dette etter hvert.

Have a good one!

#sukker #aldring #AGE #hvete #glutenfritt #gluten #mat #sunt #ung #proteiner #helseskadelig #blodsukker #hud #rynker #elastisk #collagen

 


 

 

 

 

Sukker eller ikke sukker.. That`s the question.


Bildet er lånt fra Supernature, takk.

Hvor mye sukker er akseptabelt er et vanlig spørsmål fra mange …

Jeg prøver virkelig å holde meg og familien unna sukker, men DET er ikke lett altså!

Raffinert sukker gjør ikke kroppen din noen tjenester, å kutte ut sukker derimot, kan gjøre underverker. Det krever en liten innsats å kvitte seg med “alt det gode her i livet”, og jeg vil etter hvert legge ut søte fristelser her på siden, slik at det kanskje kan være lettere for deg å styre unna raffinert sukker.

Jeg har brukt noen år på å teste kroppen min med og uten sukker påvirkning, og jeg får nå markante, merkbare reaksjoner fra kroppen, når jeg faller for fristelsen og “faller av vogna” – melkesjokoladen fra Freia – herreminhatt!!!! – den er jeg sååå svak for. Den kan ikke lages uten sukker og beholde den god smaken, dessverre. Sukk..

Her er fem gode grunner for å hjelpe deg å bli kvitt raffinert sukker og dets påvirkning:

1. Blodsukker:

Sukkerforbruket påvirker direkte kroppens evne til å regulere blodsukkernivået og kan føre til insulinresistens, hypo – og hyperglykemi ( en tilstand hvor blodsukkeret er for lavt), pre – diabetes og diabetes . Ukontrollert blodsukker kan også føre til skader på blodkar, påvirker helsen til hjertet, nyrer, nerver og øynene.

2. Immunforsvaret:

Sukker undertrykker immunforsvaret gjennom å redusere aktiviteten i immunsystemceller som angriper bakterier.

3. Mineralbalanse:

Sukker forhindrer absorpsjon av mineraler, sentralnervesystemet blir fratatt mineralene som er nødvendige for å opprettholde god helse. Sukker tapper kroppens lager av magnesium, som er nødvendig for riktig funksjon av hver eneste celle i kroppen. Sukker forhindrer absorpsjon og utnyttelse av kalsium.

4. Hjernens helse og humør:

Sukker har kraftig effekt på humør og hjernens helse. I tillegg, siden B-vitaminer er nødvendig for å forbrenne sukker og karbohydrater, kan sukkerinntak føre til mangler i B-kompleks vitaminer. Dette kan igjen føre til at humøret blir ustabilt og heller labert. Kilde:  David Perlmutter?s, ?Grain Brain?

5. Hud:

Sukker binder seg til proteiner og fett i kroppen under fordøyelsen, og skaper ?advanced glycosylation end Products? eller AGES, dette er frie radikaler som reduserer kollagen og elastin i huden, som til slutt forårsaker rynker og tap av hudens elastisitet .

 

Jeg vet at dette ikke er nytt for de fleste, men jeg vet at det er så lett å handle på impuls, og da blir det ofte mat som inneholder masse sukker dessverre.

Jeg har stor tro på ordtaket under her:


Blir du med meg? Skal vi fore kroppen vår med mat som er riktig og viktig?

Hva tenker du??


#sukker #freia #helse #blodsukker #hud #mineral #immunforsvar #humør #rynker #fristelse #søtt #søttutensukker #raffinert #sunn #mat #

Banana Bread

Saftig amerikansk banan brød/ kake.

Jeg hadde noen godt modne bananer liggende på benken, hva gjør man da?

Da baker jeg min mors amerikansk arvede oppskrift på bananbrød. Dette var en slager når jeg vokste opp, og det nybakte brødet fikk nesten ikke komme ut av ovnen før det var oppspist.

Jeg har “modifisert” oppskriften litt, for å passe inn i vår sunnere livsstil, uten sukker og hvetemel, men du kan selvfølgelig bruke sukker og hvetemel om du ønsker det.

 

Oppskrift:

400 gr mel, jeg brukte Jyttemel

1/2 ts salt

1/2 ts kardemomme

2 ts kanel

5 ts bakepulver

4 – 5 bananer

6 egg

400 gr sukker eller mindre (jeg brukte stevia som er 5x søtere enn sukker, og brukte 35 gr)

6 ss smeltet margarin

10 dråper vanilje stevia

Slik gjør du:

Bland de tørre ingrediensene.

Mos bananene med en gaffel, ha oppi melblandingen.

Ha oppi et egg om gangen og rør godt.

Tilslutt heller du oppi den smeltede margarinen.

Bland godt og hell i en brød form, eller liten kakeform.

Stekes på 160 grader i ca 1 time. 

Da er det bare å nyte:)

#bananabread #banana #banan #brød #kake

#oppskrift #middag #middagstips #frokost #lunsj #lunch #mellommåltid #mat #mattips #sunn #sunt #sunnere #sunnhverdag #bedre #bedrehverdag #god #godt #smart #smartevalg #tips #lurt #hverdag #hverdagsmat #blogg #fest #party #hjemmelaget #heimelaga #sukkerfri #sukkerfritt #utensukker #søtt #suntsøtt #søtning #naturlig #naturligsøt #glutenfri #glutenfritt #utengluten #utenmel #melkefri #melkefritt #utenmelk #sukrin #LCHF #lavkarbo #suntfett #fett #protein #kosthold #suntkosthold #sunnerekosthold #slank #slankere #allergi #allergivennlig #livsstil #deilig #kos