Mørk konfekt med pasjonappelsinfyll

Valentinesjokolade

 

Hva med å overraske din kjære, eller deg selv, med en perfekt, søt og god hjertekonfekt på lørdag?

Det er ikke vanskelig å lage din egen sjokolade.


Det tar bare litt tid.

Og kjærlighet.

 

Du trenger: 

70% sjokolade eller melkefri eller sukkerfri sjokolade

Appelsinsyltetøy (jeg har brukt mitt eget hjemmelagde uten sukker, oppskriften finner du lenger nede i innlegget)

Silikonform

Temperaturmåler 

(Jeg ser på forhåndsvisningen at det kommer en aktiv link på ordet “skal” i dette innlegget. Jeg gjør oppmerksom på at jeg har ikke lagt inn denne linken, og at jeg har rapportert inn dette til blogg.no. Jeg håper de fjerner den snarest. Beklager dette.)

 

Slik gjør du: 

Varm opp sjokoladen til 48 grader i vannbad, ta den av varme kilden for en sakte nedkjøling til arbeidstemperatur. Husk å røre ofte mens sjokoladen kjøler seg. Når temperaturen er nede på 32 grader, kan du begynne å jobbe. Og du må jobbe raskt.  Jeg har skrevet litt om temperering av sjokolade lenger nede i innlegget, for de som er interessert.

Fyll en teskje sjokolade i hver form.


Du kan bruke teskjeen til å “dytte” sjokoladen opp på sidene i formen. Jeg har funnet ut at det er velig tidkrevende, som du ser på bildet. Det er lettere og litt mer grisete å gjøre det slik heller:

Ta formen i begge hendene og roter den sakte rundt, slik at sjokoladen etter hvert dekker alle sidene i formen. Snu så formen opp ned på et bakepapir, slik at overflødig sjokolade renner ut. Den skal ikke ligge opp ned mer en ca. 15 sekunder. Det er kun overflødig sjokolade som skal renne ut.

Sett så formen (riktig vei) inn i kjøleskapet. Etter 15 minutter er sjokoladen kald nok til å få neste lag.

Jeg har erfart at på dette laget må du jobbe raskt, slik at sjokoladen ikke stivner før du har påført den der du vil. Her kan du ikke legge en teskje i hver og snu på hodet, slik som sist. Da stivner sjokoladen i små hauger..

I dette laget har jeg rett og slett endt opp med å bruke pensel. Jeg maler på sjokolade, der jeg ser at det første sjokolade laget er for tynt. Dette er viktig å gjøre nøye, fordi du skal ha i flytende fyll, og da må sjokoladeskallet være uten hull. Etter penslingen, settes formen inn i kjøleskapet i 15 minutter igjen. Nå er skallet klart for fyll.

Jeg har brukt Appelsin og Pasjonssyltetøyet som du finner oppskrift på HER. Kombinasjonen av mørk, søt sjokolade og dette syrlige, bitre syltetøyet er perfekt.

Fyll i hverform. Her kan du bruke en liten teskje. Jeg dyttet litt i fyllet med en finger for å sjekke at jeg hadde fått ut alle luftlommer. Fyllet skal ikke nå toppen av formen, det må være litt mindre en en halv centimeter igjen til sjokoladelokket.

Hell på sjokolade til den når toppen av formen.

Jeg brukte en skarp kniv til å skrape av overflødig sjokolade fra toppen på formen. Sett formen inn i kjøleskapet igjen. Nå skal den stå i 30 minutter. Det er viktig at konfektbitene er helt avkjølt, før du presser dem forsiktig ut av formen. 

Temperering av sjokolade:

Ikke la sjokoladen stivne ukontrollert etter oppvarmingen, da vil resultatet bli dårlig og du får en sjokolade som smelter for lett og får hvite flekker. Temperering starter med at du først smelter sjokoladen til en høy temperatur(i dette tilfelle: 48 grader) slik at alle bindingene i kakaosmøret brytes.

 

Deretter må du kontrollere nedkjølingen, mens du rører i sjokoladen. Under får du oversikten over de ulike temperaturene for ulike sjokoladetyper. Dette er veiledende temperaturer, da de perfekte temperaturer kan variere mellom sjokolader fra ulike produsenter, og av forskjellige typer.

 

Viktig huskeregel: Jo lysere sjokoladen er dess lavere temperaturer benyttes. 

 

Sjokoladetype

   Makstemperatur

   Nedkjølingstemperatur

   Arbeidstemperatur

Mørk sjokolade

   48-50 °C

   27-28 °C

   31-32 °C

Melkesjokolade

   45 °C

   26-27 °C

   30 °C

Hvit sjokolade

   40 °C

   25-26 °C

   29 °C

 

 

#oppskrift #marmelade

 

4 kommentarer

Siste innlegg