Enkle hjemmelagde kjøttkaker

Hjemmelagde kjøttkaker er noe av det beste jeg vet, og det vekker gode minner fra barndommen. Disse kjøttkakene smaker bedre enn dem du kjøper ferdige i butikken, og er helt uten konserveringsmidler og andre tilsetninger.

Det er enkelt å lage, og tar ikke så lang tid. Dersom man vil ha et kjapt måltid, så kan disse kjøttkakene stå i kjøleskapet noen dager. Til deg som er alene, eller dere som er to: lag opp en stor porsjon og frys ned i ønsket mengde. Da har du flere middager fremover. Fort og greit å varme opp.

Oppskrift: Jeg plusser på en halv oppskrift til vår familie på fem. Da har vi middag i to dager + litt “kvess” til de som sniker litt i grytene:)

1 kg karbonadedeig

5 ss potetmel

3 dl melk

2 gule løk

2 brødskiver

2 fedd hvitløk

1/2 – 1 rød chili finhakket

1 ts muskat

1 ts ingefær

1 ts pepper

Rapsolje og margarin til steking

Buljong til koking

Skål med vann til forming av kjøttkakene

 

Tilbehør:

Brun saus

Poteter

Ertestuing

Tyttebærsyltetøy

 

Fremgangsmåte:

Skrell og fres løken i olje. Den skal ikke brunes, bare mykes litt. Legg brødet i en stor bolle, ha i melk, hvitløk og alt av krydder. Når løken er myk og melken har trukket inn i brødet, ha i karbonadedeigen og alt eltes godt sammen, slik at saltet binder godt.

Kok opp en stor gryte med to liter buljongvann.

Dypp en spiseskje i vann, så er det bare å forme fine runde små kaker. Jeg blander margarin og olje ca 50 – 50 i panna når jeg steker. Stek kakene på høy varne 1-2 minutter på hver side. De skal ikke gjennomstekes, kun få en gyllen brun steke skorpe. Deretter legges kakene i gryten med buljongvann, her skal de få koke noen minutter. De synker til bunnen i det du legger dem i vannet, og vil flyte til overflaten når de er ferdig kokt. Jeg bruker denne smakfulle buljongen til å lage saus av etterpå.


Godt med god hjelp på kjøkkenet.

Erterstuingen lager jeg a`la Hellstrøm:

En pose frosne grønne erter

litt smør, salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

Kok opp saltet vann, ha i ertene, gi dem et oppkok.

Hell av vannet, kjør stavmixeren noen runder rundt, og smak til med litt smør, salt og pepper.

Hvorfor gjøre det vanskelig, når det kan gjøres så lett. Og det er såå godt!

 

Sausen er også enkel:

4 ss margarin

5 ss mel

Buljongvann fra gryta

Pepper

evt:

Brunost

Tyttebær

Smelt margarinen i stekepannen som du nettopp har stekt kjøttkakene i, uten å vaske den. Ha i melet. Rør godt på sterk varme til det er blitt veldig brunt, nesten svart.

Spe på med buljongen fra kjøttkakegryta til ønsket konsistens. Smak til med pepper, og gjerne en skive brunost eller to. Jeg har også litt tyttebær oppi.

La sausen koke litt for å binde seg. Vips ferdig:)

Serveres med en god klatt tyttebærsyltetøy til.

Kos deg!

 

#kjøttkake #tyttebær #erter #kjøtt #saus #brunsaus #potet #margarin #hvitløk #chili #olje #steke #erterstuing

#oppskrift #middag #middagstips #lunsj #lunch #mellommåltid #mat #mattips #sunn #sunt #sunnere #sunnhverdag #bedre #bedrehverdag #god #godt #smart #smartevalg #tips #lurt #hverdag #hverdagsmat #blogg #fest #hjemmelaget #heimelaga #sukkerfri #sukkerfritt #utensukker #naturlig #glutenfri #glutenfritt #utengluten #utenmel #melkefri #melkefritt #utenmelk #LCHF #lavkarbo #suntfett #fett #protein #kosthold #suntkosthold #sunnerekosthold #slank #slankere #allergi #allergivennlig #livsstil #deilig #kos

 

6 kommentarer

Siste innlegg