Plukkfisk på mormors vis

 

Et av mine beste barndomsminner er å komme hjem til mormor og kjenne duften av nylaget plukkfisk. Etterhvert som jeg ble eldre fikk jeg være med å lage min favorittrett helt fra bunnen av, på gammeldags vis.

Det er jo litt rart dette med mengdemål, for vi hadde det liksom bare i hodet, det var egentlig ingen regler for hvor mye av hver ingrediens som skulle oppi. Det var litt sånn; "man tager det mann haver" metoden. Det ønsker jeg at du tenker på når du ager denne retten. At det er egentlig ikke en fast oppskrift, du kan variere med mer eller mindre fisk, alt etter hva du liker.

Fra gammelt av var dette restemat - en fin måte å bruke opp fisken man hadde til middag i går. Det er jo veldig aktuelt i dag også, dette med å kaste mindre mat, og heller tenke litt fremover og bruke opp den maten man allerede har laget. 

Dette er perfekt mat for trang lommebok, kniper det litt ekstra i lomme boken, ja da bruker man mer potet, og mindre fisk.

TIPS: Har du ekstra til overs, er dette en middagsrett som er enkel å fryse. Jeg har en porsjon i hver pose, klemmer dem flate og legger dem i fryseren. Da har du kjapp, enkel og ikke minst sunn "fastfood" i en travel hverdag.

Du trenger til 8 - 10 porsjoner:

1 kg sei, lyr eller torsk

ca 15 poteter

300 g smør

3 dl melk, gjerne havremelk, for melkefri variant

1 - 2 purreløk

Salt og nykvernet pepper

Litt muskatnøtt

Flatbrød

 

Slik gjør du:

Skjær purreløken i middels tykke skiver.

Ha smøret i en liten gryte, og smelt smøret på middels varme. Tilsett purreløk og det stå å putre til løken er blank og myk, men ikke brun.

Skrell potetene, kok dem i usaltet vann i en stor gryte. Når de er møre, heller du av vannet, og moser dem godt. Ha i purreløksmøret. Spe med litt melk, til du får ønsket konsistens.

Trekk fisken i 8 - 10 minutter i lettsaltet vann.

Skjær fisken i 3 cm store terninger og rør inn i gryten med potetene. 

Spe med litt mer melk om nødvendig. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

Serveres med en stor smørklatt og gjerne flatbrød


 

Hva med deg?

Har du en annen måte å lage plukkfisk på, så har jeg veldig lyst å høre om det.

 

#plukkfisk #oppskrift #mat #middag #fiskemiddag #rester #melkefri #glutenfri #billig #restemat #lunsj #sunt #varmmat #hjemmelaget #heimelaga

Kommentarer

annebe

19.06.2016 kl. 12:11
Kan huske vi hadde det hjemme da jeg var barn, men jeg hadde nesten glemt det bort..men ser veldig fristende ut på bildene her så kanskje jeg lager en dag :)) Takk for tipset :))
Legg igjen en kommentar
smartevalg

Hei! ! Velkommen til min verden og min hverdag uten sukker. De 5 siste årene har jeg prøvd å leve helt uten raffinert sukker. Det er ikke lett. Jeg feiler innimellom, akkurat som alle andre. MEN: det er slik det er, jeg lar meg selv feile, så tar jeg meg sammen igjen, også fortsetter jeg å leve et søtt og godt liv uten det hvite sukkeret. Jeg håper du finner masse interessant å lese og spennende oppskrifter som du vil like å lage! Jeg setter stor pris på at du er innom, og jeg håper du vil bruke denne siden som ditt mat arkiv - slik som jeg gjør. Skriv gjerne noen ord til meg, om dine erfaringer om et liv uten sukker.

helgamaria@hotmail.no
Instagram smartevalg i hverdagen
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits